🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

25 mei 2023

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot 7 juni 2023 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week is er extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Tijdens deze week worden door het hele land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers.

De jonge mantelzorger

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl ze zich zorgen maken over een naaste. Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Met de campagne Niet Te Missen wordt stilgestaan bij de jonge mantelzorger. Op www.weekvandejongemantelzorger.nl vind je meer informatie en alle activiteiten die in de Week van de Jonge Mantelzorger georganiseerd worden.

Hulp vragen!

Hulp vragen is voor veel jonge mantelzorgers moeilijk. Je wilt anderen niet lastigvallen. Bovendien weet je zelf het best wat jouw familielid nodig heeft en je ziet de zorg als ‘normaal en vanzelfsprekend’. Maar toch is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen. De zorg kan een grote impact geven op je persoonlijke leven en het kan mentaal erg belastend zijn. 

Tips, bijeenkomsten en cursussen 

Natuurlijk kun je altijd bij jouw huisarts terecht voor vragen en advies, maar er zijn ook veel andere tips, handige websites en bijeenkomsten die een handje kunnen helpen.

  • Mantelzorg en Dementie/Parkinson/Niet aangeboren hersenletsel. In ’s-Hertogenbosch zijn iedere maand ontmoetingsmogelijkheden speciaal bedoeld voor mensen met bovenstaande ziektebeeld, hun partners, kinderen en andere mantelzorgers. Voor meer informatie www.farent.nl/voor-wie/mantelzorgers/bijeenkomsten-en-activiteiten.

  • FunCare4Kids. Landelijke organisatie die fundagen organiseert voor jonge mantelzorgers (6 tot 16 jaar). Kijk voor meer informatie op https://www.funcare4kids.nl.

  • Op www.zorgvoorjeouders.nl vind je informatie voor jongeren met diverse culturele achtergronden die voor hun ouders zorgen.

  • Chill Skills: een ontspanningstraining om jonge mantelzorgers te helpen ‘het volle hoofd leeg te maken, beter te slapen, beter te concentreren en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen’.

  • In Vught en Den Bosch worden verschillende trainingen aangeboden voor jonge mantelzorgers, van programma’s voor kinderen waarvan een ouder kanker heeft tot ouders met psychische problemen. Bekijk de mogelijkheden op www. Regionaaltrainingscentrum.nl of www.ypse.nl.Ga naar www.weekvandejongemantelzorger.nl