🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

6 april 2023

Bewegen is gezond, dit is waarom!

We weten allemaal dat beweging belangrijk is om gezond te blijven. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel en hoe lang moet je bewegen? Beweeg jij wekelijks voldoende? Wil je dat wel eens weten? Doe de zelftest! (zie link onderaan pagina).

Bewegen is goed, meer bewegen is beter!

Waarom is bewegen belangrijk? Er gebeurt van alles in je lichaam zodra je gaat bewegen. Dit is waarom bewegen goed is voor je lijf: 

 1. Minder kans op diabetes type 2

 2. Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

 3. Verbeterde werking van je brein

 4. Verhoogt je weerstand

 5. Helpt om stress kwijt te raken

 6. Slaapt sneller in

 7. Betere energieverbranding

 8. Vrijkomen van gelukshormonen

 9. Betere conditie

 10. Positieve invloed op je gewicht

Met deze tips is voldoende bewegen zo gepiept

In de regio zijn er allerlei organisaties en initiatieven die kunnen helpen om voldoende te bewegen. Vaak gratis tegen een kleine vergoeding. 

 • SMG Beweegt. Het platform om alle inwoners van gemeente Sint-Michielsgestel inzicht te geven in welke organisaties en clubs er zijn die een beweegaanbod hebben. Bekijk al het aanbod in de beweeggids > yumpu.com/nl/document/read/66547760/sportgids-2021-spreads-15-3-2022. 

 • ‘S-PORT. Hét sportplatform voor een mooier en gezonder ’s-Hertogenbosch, voor jong en oud. Bekijk al het aanbod op s-port.nl/activiteiten. 

 • MonkeyMoves. De leukste start van sport, met aandacht voor groei en succesbeleving. Voor kinderen van 18 maanden tot 9 jaar. Aangeboden in Rosmalen, Empel, Maaspoort, Heusden, Sint-Michielsgestel (denbosch.monkeymoves.com) of Boxtel (boxtel.monkeymoves.com).

 • Sjors Sportief. Sjors maakt alle sportieve en creatieve aanbieders uit een gemeente zichtbaar voor kinderen tot 12 jaar. Bekijk hier het aanbod in jouw gemeente: sjorssportief.nl/woonplaats.

 • Via Bommelerwaardbeweegt laat Spel& alle inwoners kennismaken met het sport- en cultuuraanbod in de Bommelerwaard. Vind informatie over bewegen en activiteiten in jouw regio op bommelerwaardbeweegt.nl.

Speciaal voor mensen met een beperking of ziekte

 • FitKids. Een fitness- en oefenprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Aangeboden in Den Bosch, Vught en Heusden (fitkids.nl).

 • Uniek sporten. Een overzicht van het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking in de regio (unieksporten.nl/brabant/s-hertogenbosch).

 • Beweegprogramma ‘Samen in beweging’ is voor alle mensen met kanker, ongeacht de fase van de ziekte of behandeling. Tijdens de training werk je aan je conditie, kracht, beweeglijkheid en evenwicht. Voor meer informatie: jeroenboschziekenhuis.nl/bewegen-bij-kanker. 

Speciaal voor ouderen

 • Beweeggids voor 50-plussers. Aanbod van allerlei sportaanbieders uit onze gemeente, samengesteld met ’S-PORT. Je kunt zoeken op activiteiten in de wijk, op sport en tijdstip. Bekijk de beweeggids 2023 voor 50-plussers: s-port.nl/projecten/50plus-beweeggids-2023.

Leuke apps

 • SamenGezond-app. Deze gratis beweeg-app helpt op een leuke manier meer te bewegen. Elke week een persoonlijk weekdoel, houd je afstand en routing bij als je wandelt, fietst of hardloopt én regelmatig winacties. Meer informatie: samengezond.nl.

 • De Beweging 073. Op deze app staan beweegroutes in de regio ’s-Hertogenbosch met leuke oefeningen en voorbeelden die jou aanmoedigen te blijven bewegen. Download de app en loop de route op debeweging073.nl.Beweeg jij voldoende? Doe de zelftest!