🔎 Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

2 oktober 2023

Tijd voor de griepprik

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand). Daarom nodigt iedere praktijk deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. Het is veilig om de griepprik en de coronavaccinatie op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik leert je lichaam om zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor herkent jouw lichaam het griepvirus bij een infectie. Dit maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Het kan zijn dat je toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat je minder ernstig ziek wordt. De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. Je kunt geen griep krijgen van de griepprik. Bekende bijwerkingen zijn: pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met long- of hartaandoeningen. Vanaf dit jaar kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken ook de griepprik halen. Zij worden niet actief opgeroepen maar kunnen zelf de huisarts bellen en een afspraak maken om de griepprik te halen.

Uitnodiging griepprik 

In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de gratis griepprik. Die krijgen ze van de huisarts of instellingsarts. Hoor je bij de doelgroep? Dan krijg je automatisch een uitnodiging thuis. Op de uitnodiging staan een datum en tijd waarop je de griepprik kunt halen. Ben je je uitnodiging kwijtgeraakt? Neem dan contact op met je huisarts of instellingsarts. Die kan je verder helpen. 

Bron: rivm.nlOp deze pagina lees je meer over de werking van de griepprik